Museu al carrer, en cerca d’antics elements publicitaris de Xocolates Torras

Has vist alguna vegada el mític gronxador de Xocolates Torras? T’has trobat passejant o anant en cotxe un antic rètol de rajola ceràmica de promoció de Xocolates Torras? Si la resposta és que sí, és la teva hora!

Museu al carrer és una iniciativa que està aplegant fotografies i informació dels elements identificatius i corporatius de la societat industrial (s. XIX-1980) que es troben als carrers i els paisatges de Catalunya. Entre aquestes empreses, no hi falta Xocolates Torras, indústria arrelada des de sempre a Pla de l’Estany.

Els anys 1960-1970 Chocolates Torras va impulsar una original i innovadora campanya publicitària per les carreteres catalanes -especialment a Girona- que volia atreure l’atenció dels automobilistes. També van ser molt populars a aquesta època els seus gronxadors de reclam i identificació comercial, amb planxes metàl·liques pintades a la part superior.

Ara tots aquests elements identificatius es busquen. Museu al carrer és un projecte del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) que pretén inventariar, georeferenciar, documentar i valorar el patrimoni de la societat industrial.

Aquest és un projecte col·laboratiu, que es construeix de forma progressiva gràcies a la participació ciutadana. Ja han començat a arribar les primeres fotografies al Twitter i Instagram del Museu al carrer amb l’etiqueta #museualcarrer, però us animem a seguir aportant el vostre gra de sorra si us trobeu en el vostre camí algun indentificatiu de Torras.

I com no, no dubteu tampoc en fer arribar a través de les xarxes socials altres elements d’antigues carreteres, benzineres i estacions de trens, rètols publicitaris i de senyalització, comerços tradicionals i elements de patrimoni ferroviari. Entre tots, protegim i reivindiquem el nostre patrimoni!

Us deixem amb algunes troballes que ja s’han fet:

Autor: Jaume Perarnau / Lloc: Alins (Pallars Sobirà)
Autor: Ramon Blanch / Lloc: Santa Anna de Claret , Santpedor (Bages)
Autor: Ramon Blanc / Lloc: Ribes de Freser (Ripollès)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

En fer un comentari accedeixo al fet que s'instal•li una cookie en el meu navegador.

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>